• Stacks Image 156

    Caption Text

  • Stacks Image 157

    Caption Text

  • Stacks Image 158

    Caption Text

| gallery | video | pdf |

H Building


Milano, Italy (2010 - in progress)

Located near the Milan Lambrate train station and the East orbital road, this office complex has been designed by the architect Lisciandra with the intention of recreating a “dialogue” with the territory.
It is aligned to the road by a large open entrance courtyard which draws attention to the two regular bodies of the building between which the great glass hub stands out.
The ground floor hosts the communial functions; in the rear, there is a “pilotis” ground floor to allow the maximum permeability with the green areas at the foot of the building and the use of the open spaces in winter and summer.
The lateral façades have fixed aluminium slats, oriented to deflect the light and, at the same time, to hide the vertical load bearing structures. The considerable flexibility of the internal space has been created thanks to the structural solution designed by Studio Iorio that has provided two way flat slabs, supported only by steel columns placed out of the façade perimeter.
The commission carried out up to now by Studio Iorio covered the structural concept design and the consequent final design.


Posto in prossimità della stazione ferroviaria di Milano Lambrate e della Tangenziale Est, questo complesso direzionale, per esplicito intento dell’Architetto Lisciandra, vuole “ricucire” e “dialogare” con il territorio, allineandosi alla strada tramite una grande corte aperta d’ingresso in grado anche di mettere in evidenza i due corpi rettangolari dell’edificio, tra i quali s’impone il grande hub centrale vetrato.
Il piano terra ospita le funzioni di uso comune; le parti posteriori sono invece “a pilotis” per consentire la massima permeabilità tra le aree verdi poste al piede dell’edificio e la fruibilità invernale ed estiva degli spazi aperti.
Le facciate laterali prevedono delle lamelle fisse in alluminio, orientate in modo da deflettere la luce e nascondere al tempo stesso le strutture portanti verticali. La notevole flessibilità dello spazio interno è ottenuta grazie alla soluzione strutturale concepita da Studio Iorio che ha previsto un solaio senza travi ribassate sostenuto dalle sole colonne metalliche posizionate all’esterno del perimetro di facciata, così da sgombrare la pianta da ogni ostacolo interno.
L’incarico fin qui svolto da Studio Iorio ha previsto la redazione del concept strutturale e la conseguente progettazione definitiva.