• Stacks Image 156

    Caption Text

  • Stacks Image 157

    Caption Text

  • Stacks Image 158

    Caption Text

  • Stacks Image 163

    Caption Text

  • Stacks Image 16

    Caption Text

    Link
  • Stacks Image 405

    Caption Text

    Link
  • Stacks Image 409

    Caption Text

    Link
  • Stacks Image 410

    Caption Text

    Link
  • Stacks Image 415

    Caption Text

    Link
  • Stacks Image 416

    Caption Text

    Link
| gallery | video | pdf |

Auditorium del Castello


L'Aquila, Italy (2011 - 2012)

This auditorium, located in the “Parco del Castello”, was created from an idea of Architect Renzo Piano and the orchestra leader Claudio Abbado. The intent was to provide the city of L’Aquila with a temporary aggregation pole of culture and music, while waiting for the restoration of the buildings damaged by the earthquake of the 2009.
The building is composed by three wooden cubes that interact with the Spanish Fortress. The main block hosts the concert hall with a capacity an audience of 238 and 40 musicians; in the other two buildings are located public services and artists services.
Studio Iorio carried out the value engineering, final structural design and shop drawings of the main building, including seismic dampers and the timber structures (glulam and X-Lam).
In the detail, the project design by Studio Iorio completely modified the original proposal. The new proposal was based on a construction system with freestanding timber elements that permitted assembly phases inside the building.
In this way was reduced the execution times of the entire complex to 6 months.
The building has been certified ARCA with SILVER LEVEL.


L'Auditorium, collocato nel Parco del Castello, nasce da un'idea di Renzo Piano e del Maestro Claudio Abbado, così da dotare L'Aquila di un polo temporaneo di aggregazione della cultura musicale in attesa che vengano restituiti alla città gli edifici danneggiati dal sisma del 2009.
Il complesso si compone di tre cubi, volumi puri in legno, che si rapportano come una quinta alla mole del Forte Spagnolo. Il corpo principale ospita una sala per 238 spettatori ed un'orchestra di 40 elementi; negli edifici più piccoli trovano invece collocazione i servizi per il pubblico e quelli per gli artisti.
Studio Iorio ha svolto le attività di value engineering, progettazione esecutiva e costruttiva di tutte le strutture del corpo principale, compresi gli isolatori sismici e le strutture in legno (lamellare ed X-Lam). Nel dettaglio, il progetto proposto da Studio Iorio ha modificato integralmente la proposta in appalto, prevedendo un sistema di costruzione a macro elementi in legno autoportanti che ha permesso di procedere con le fasi di montaggio dell'intero edificio senza l'impiego di opere provvisionali riducendo a soli sei mesi il tempo di realizzazione dell'intero intervento.
L'Auditorium ha ottenuto la certificazione ARCA con livello SILVER.