• Stacks Image 156

    Caption Text

  • Stacks Image 157

    Caption Text

  • Stacks Image 158

    Caption Text

  • Stacks Image 163

    Caption Text

| gallery | video | pdf |

Shaikha Fatima Bint Mubarak mosque


Abu Dhabi, UAE (2007 - 2008)

Located in a growing residential area, without any architectural identity, the new Shaikha Fatima Bint Mubarak mosque designed by Spatium has become the recognisable element.
The building has a square plan, with the main prayer hall on the ground floor and an area reserved for women situated in the women’s gallery. The elements which characterizes the building is the spiral dome which covers the entire volume, becoming with its upwards tension a symbolic expression of the power of prayers.
The theme of the spiral, which is a classic element of islamic architecture representing the ascension to heaven, is review in a contemporary key also in the minaret, inspired by the structure of Samarra.
Two covered paths connect the main area to the ablution rooms, defining the zone dedicated to the open air prayers; a closed glazed colonnade guarantees the maximum transparency between this space and the internal area, underlining the lightness and the dynamism of the whole building.
The structural concept design carried out by Studio Iorio provided for the realization of a square box with reinforced concrete walls and the entire roofing steel structure with an equivalent shell grid structure.


Situata in un quartiere residenziale di nuova espansione, privo di un’identità architettonica riconoscibile, la nuova moschea ideata da Spatium ne diventa l’elemento identificativo.
L’edificio ha una pianta quadrata, con la sala di preghiera principale al piano terra e uno spazio riservato alle donne collocato nel matroneo. L’elemento caratterizzante dell’edificio è la cupola a spirale che copre l’intero volume, diventando con la sua tensione verso l’alto espressione simbolica del fervore della preghiera.
Il tema della spirale, elemento classico dell’architettura islamica che rappresenta la via di ascensione al cielo, viene ripreso in chiave contemporanea anche nel minareto, ispirato alla struttura di Samarra.
Due percorsi coperti collegano il corpo principale ai locali per le abluzioni, definendo lo spazio dedicato alla preghiera all’aperto; un colonnato chiuso da vetrate garantisce la massima trasparenza tra questo spazio e l’ambiente interno, sottolineando la leggerezza e la dinamicità dell’intero edificio.
Il concept design strutturale curato da Studio Iorio ha previsto la realizzazione di una scatola di base con pareti in c.a. e tutta la copertura in carpenteria metallica come struttura reticolare a guscio equivalente.