• Stacks Image 156

    Caption Text

  • Stacks Image 157

    Caption Text

  • Stacks Image 158

    Caption Text

  • Stacks Image 163

    Caption Text

| gallery | video | pdf |

Galleria Portasiena shopping centre


Siena, Italy (2005 - 2007)

The new shopping centre Galleria Portasiena was conceived as an entrance for visitors who come to visit the city of Siena, thanks to a moving walkway which connects the city centre to the railway and bus stations.
This polyfunctional complex integrates in a single linear building public utilities and spaces intended for executive, commercial use and entertainment; in a total area of 40.000 square metres on three levels, it includes the university for foreigners and the civil engineering offices, as well as shops, a bar, restaurants, with two levels of underground parking.
From a structural point of view, particular interest is the presence of bracing elements which also support the load of the soil behind the building, which is set in the hill above the town of Siena. Alongside this theme, Studio Iorio carried out the activity of design optimization of the elevations and of the transformation of the slabs, which originally had been planned as precast r.c. elements into two way flat slabs in reinforced concrete without beams or capitals thus improving construction times and costs.


La nuova galleria commerciale Portasiena è stata concepita come una porta d’ingresso per i visitatori che giungono a visitare la città di Siena, grazie alla presenza di un percorso pedonale meccanizzato che collega il centro storico con la stazione ferroviaria e quella dei autobus.
Questo complesso polifunzionale integra in un unico edificio lineare servizi di pubblica utilità e spazi destinati ad attività direzionali, commerciali e di svago; in un’area complessiva di 40.000 metri quadrati distribuiti su 3 livelli, infatti, esso accoglie i locali dell’Università per Stranieri e gli uffici del Genio Civile, oltre a negozi, bar, ristoranti, serviti da due piani di parcheggi interrati.
Dal punto di vista strutturale, una particolarità dell’intervento è la presenza di elementi di controvento che devono sostenere anche la spinta del terreno a monte dell’edificio che risulta incastonato nella collina che sovrasta il Comune di Siena. Accanto a questo tema, Studio Iorio ha poi sviluppato l’attività di ottimizzazione progettuale delle elevazioni e degli impalcati originariamente previsti in elementi prefabbricati in c.a. e trasformati in solai a piastra piena in c.a. privi di travi e capitelli con vantaggi nei tempi e nei costi di costruzione.